Meer versoepelingen voor de sportsector

Per 1 juli is zowel binnen- als buitensport weer toegestaan. Binnensportaccommodaties, waaronder sportscholen mogen hun deuren weer openen. Er mag weer binnen worden gesport door alle doelgroepen in alle takken van sport.

Hieronder staan alle belangrijke maatregelen die nu gelden op een rij.

 • In binnenruimtes waar mensen vooral op 1 plaats zijn, zoals bijvoorbeeld in restaurants, maar ook in sportkantines, heeft iedereen een vaste zitplaats. Uiteraard houdt iedereen 1,5 meter afstand.
  • Zonder gezondheidscheck en reservering zijn maximaal 100 personen per ruimte toegestaan, als hierbij voldoende afstand kan worden gehouden. De verkeersstromen moeten goed gescheiden blijven.
  • In grotere zalen of ruimtes waar meer dan 100 personen bij elkaar komen is het verplicht vooraf te reserveren en moet een gezondheidscheck plaatsvinden. Dan is er geen maximum aan het aantal personen, maar het is dan wel nodig om de verkeersstromen rond bijvoorbeeld in- en uitgang en sanitaire voorzieningen goed van elkaar te scheiden.
 • Alle binnen- en buitensporten zijn weer mogelijk. Waar mogelijk houdt iedereen 1,5 meter afstand, maar als dat onmogelijk is voor een normaal spelverloop, mag tijdens het sporten de anderhalve meter tijdelijk worden losgelaten.
  • Voor sporten waarvoor de 1,5 meter afstand geen belemmering is, blijft de maatregel van kracht.
  • Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening moeten sporters van 18 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers, bij de warming-up en de teambespreking en in de kantines.
 • Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer open.
 • Wedstrijden met toeschouwers zijn juli ook weer toegestaan. Hier gelden dezelfde regels als voor andere activiteiten ‘binnen’ of ‘buiten’.
 • Ouders zijn toegestaan langs het veld, als de 1,5 meter afstand wordt aangehouden.
 • Spreekkoren of zingen en schreeuwen bij wedstrijden is niet toegestaan.
 • De verenigingen zijn binnen het terrein verantwoordelijk voor het naleven van de 1,5 meter afstand. De gemeentelijke handhavers kunnen, als dat nodig is, zowel de vereniging als degene die zich niet aan de 1,5 meter afstand houdt beboeten. Buiten het terrein of het sportpark is het de verantwoordelijkheid van een ieder zelf.

Op de website van Rijksoverheid is een overzicht van vragen en antwoorden te vinden met meer informatie.

Let op: Het is niet nodig een aangepast of nieuw protocol te laten toetsen door de gemeente Vlaardingen. Voor vragen of advies over een protocol kunt u een e-mail sturen naar sportenbewegen@vlaardingen.nl

poster met maatregelen voor de sport per 1 juli 2020

Klik op de afbeelding om deze te openen in een groter formaat (jpg, 200kB)