Klachten? Maak een afspraak voor een coronatest.

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en reuk? Dan kunt u zich laten testen op het coronavirus. Zo wordt de verspreiding van het virus gecontroleerd en beschermen we elkaar.

Maak alleen een afspraak voor een test als u klachten heeft die passen bij het coronavirus. Zonder klachten heeft de coronatest geen zin.

  • Bel voor een afspraak met 0800-1202 (alleen voor mensen vanaf 12 jaar).
  • Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
  • Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Heeft u andere vragen over het coronavirus? Bel dan naar 0800-1351.

Let op

  • Behoort u tot een risicogroep of bent u ernstig ziek? Heeft u bijvoorbeeld hoge koorts of bent u benauwd? Bel uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112.
  • Kinderen van 0 t/m 11 jaar laten testen? Maak een afspraak via de regionale GGD. Kijk op ggd.nl voor de contactgegevens.

Telefonisch afspraak maken

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan via het landelijk nummer 0800-1202 een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. Dit telefoonnummer is 7 dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar. In heel Nederland zijn ruim 80 testlocaties beschikbaar, verdeeld over de 25 GGD-regio’s. De GGD’en beschikken daarnaast over een aantal mobiele testlocaties en testteams die indien nodig aan huis komen.

Het telefoonnummer is bedoeld voor iedereen die milde klachten heeft passend bij het coronavirus.  Alleen met deze klachten wordt een test afgenomen. Zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen. Voor het maken van de afspraken worden kort een aantal vragen gesteld over de aard van de klachten. Bij het maken van de afspraak wordt een BSN-nummer gevraagd ter identificatie. U krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl

Uitslag testen

Zowel bij negatieve als positieve uitslag wordt er binnen 48 uur gebeld over de uitslag. Als er sprake is van een besmetting met corona belt de regionale GGD en start het bron- en contactonderzoek. Vanaf het moment dat iemand klachten krijgt, blijft die persoon thuis en is daarmee in isolatie. Personen bij wie de besmetting wordt vastgesteld blijven vervolgens in isolatie en hun huisgenoten krijgen het dringende verzoek om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. De nauwe contacten die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen wordt ook gevraagd om 2 weken thuis te blijven en te rapporteren over eventuele gezondheidsklachten.

Voor iedereen met klachten zoals hoesten, verkoudheid of koorts geldt: ‘Blijf thuis, en laat je testen!'

poster met route om te laten testen op corona

(Klik op de afbeelding om deze te openen in groter formaat (jpg, 541kB))