Dringend advies om een mondkapje te dragen

Het kabinet heeft een dringend advies afgegeven om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten. Dat advies volgen wij op. Dit advies geldt onder andere in winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen en bij contactberoepen, zoals de kapper en de fysiotherapeut of als u een nieuwe bril moet passen. Draag allebei een mondkapje als u minder dan 1,5 meter afstand kunt houden.

Dat betekent dat wij onze bezoekers in de publiekshal (Westnieuwland 6) dringend adviseren een mondkapje te dragen. Komt u naar de gemeente zonder mondkapje, dan krijgt u deze gratis bij binnenkomst aangeboden. Ook met het mondkapje op blijft 1,5 meter afstand de regel. Tijdens de afspraak mag u kort het mondkapje afzetten voor identificatie, als dat nodig is.

Registreren

Heeft u bij ons een afspraak? Dan vragen wij om uw naam, telefoonnummer en e-mailadres. Deze gegevens zijn nodig voor eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD bij een coronabesmetting. We gebruiken deze gegevens niet voor andere doeleinden en ze kunnen alleen door de regionale GGD worden opgevraagd. Uiteraard gaan we vertrouwelijk om met deze gegevens.

Kom alleen

We vragen u om alleen naar uw afspraak te komen. Kunt u echt niet alleen komen? Dan is 1 begeleider welkom om u te helpen. Als u geen oppas heeft mag u uw kinderen tot 13 jaar meenemen. Kom maximaal 5 minuten voor uw afgesproken tijd naar het stadskantoor. Zo voorkomen we dat we te veel bezoekers tegelijk in onze wachtruimte hebben.

Heeft u klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Stel uw bezoek dan uit.

Wanneer mondkapje op en wanneer mondkapje af?

  • U draagt het mondkapje als u staat of loopt in openbare gebouwen.
  • Als u op een vaste plek zit doet u het mondkapje af. U moet dan wel 1,5 meter afstand houden.
  • Als u naar het toilet moet, zet u het mondkapje weer op.
  • Draag het mondkapje in parkeergarages onder de overkapping. Dat geldt ook voor andere gebouwen die een overkapping hebben.
  • Draag een mondkapje op stations en in dierentuinen en pretparken.

Zet het mondkapje zo min mogelijk op en af. Zo is de kans op besmetting kleiner.

Mondkapjesplicht

Op sommige plekken is het dragen van een mondkapje verplicht

  • op sommige plaatsen op Schiphol
  •  in het openbaar vervoer, bijvoorbeeld in de trein
  • in taxi’s en busjes.

Meer lezen? Kijk dan op www.rijksoverheid.nl.

mondkapjes_factsheet