Afstand houden

Nederland heeft iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. Je kunt naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd altijd 1,5 meter (2 armlengtes) afstand van elkaar. Wat betekent dit zoal in praktijk?

Groepen

 • Groepsvorming van meer dan 2 personen is alleen toegestaan als er 1,5 meter afstand wordt gehouden. Hierop kan gehandhaafd worden. Buiten sporten en bewegen in groepen mag, maar toeschouwers zijn niet toegestaan.
 • Samenkomsten van maximaal 30 personen in een gebouw zijn met ingang van 1 juni, 12:00 uur, op veel plaatsen weer toegestaan. Dan gaat het om samenkomsten in publieke gebouwen zoals in café’s en restaurants. Er geldt wel altijd de verplichting tot 1,5 meter afstand.
 • Samenkomsten binnen met meer dan 30 personen zijn in de meeste gevallen nog wel verboden. Buiten is er geen maximum voor het aantal mensen dat bij elkaar kan komen. Wel geldt de verplichting van 1,5 meter afstand.
 • Voor samenkomsten in woningen geldt geen maximum aantal bezoekers maar wel het dringende advies ervoor te zorgen dat mensen altijd 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen bewaren. Of dat nu binnen is of in de tuin.

Lees meer over groepsvorming op www.rijksoverheid.nl.

Huishouden

Onder een huishouden verstaan we echtgenoten, geregistreerde partners of andere levensgezellen en ouders, grootouders en kinderen, voor zover zij op 1 adres wonen. Woongroepen, tehuizen en studentenhuizen vormen dus niet één huishouden. 

Mensen die tot één huishouden behoren, hoeven onderling geen afstand te houden. Maar ook hier geldt: ga zoveel mogelijk alleen op pad en houd 1,5 meter afstand tot anderen buiten het gezin/huishouden.

Dagelijks leven

 • Hardlopen of fietsen met een vriend of vriendin? Dat kan als u 1,5 meter afstand bewaart.
 • Boodschappen doen? Dat kan, de supermarkten zijn open, maar ga zoveel mogelijk alleen, vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand tot andere mensen en volg de aanwijzingen van het winkelpersoneel op.
 • Eten bestellen? Dat is mogelijk. De bezorgdienst zal het eten contactloos aan huis bezorgen.
 • Eten afhalen in een afhaalrestaurant of snackbar? Dat kan, als u drukte uit de weg gaat en zorgt dat u 1,5 meter afstand houdt van andere bezoekers. Ook coffeeshops zijn open voor afhaalbestellingen.
 • Vanaf 1 juni, 12.00 uur mogen café's en restaurants, onder voorwaarden, weer open. U moet wel vooraf reserveren.

Kinderen

 • Kinderen tot en met 12 jaar mogen samen spelen onder toezicht van 1 of meer ouders of voogden. De toezichthoudende volwassenen moeten natuurlijk wel minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar. Let op: vermijd grote groepen kinderen.
 • Het dringend advies is om het aantal jonge kinderen dat samenspeelt te beperken. Belangrijk is dat ook kinderen zo veel mogelijk intensief lichamelijk contact proberen te vermijden en dat zij voor en na het spelen met speelgoed/toestellen hun handen wassen.
 • Kinderen en jongeren hebben meer ruimte gekregen voor georganiseerde buitensport en -spel (geen officiële wedstrijden):
  • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten.
  • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
 • Zorg er wel voor dat u met mensen buíten het gezin 1,5 meter afstand houdt.

Ouderen

Zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder kunnen door 1 of 2 vaste personen met enige regelmaat (bijvoorbeeld 1 a 2 keer per week) worden bezocht.

Op bezoek

 • Een kopje koffie bij je vriend of vriendin? Dat kan. Maar ga zo min mogelijk op bezoek bij mensen met verminderde weerstand. Zij vormen een risicogroep. Zoek liever op andere manieren contact, zoals telefonisch,  via videobellen of schrijf eens een brief.
 • Bent u 70-plusser of heeft u een verminderde weerstand? Beperk uw fysieke sociale contacten dan zoveel mogelijk, wellicht zijn moderne communicatievormen zoals videobellen te proberen.

Begrafenissen

 • Voor begrafenissen geldt: houd het aantal aanwezigen beperkt (niet meer dan 30 personen) en houd 1 ,5 meter afstand van elkaar. En hoe moeilijk dat ook is: bedenk een andere manier dan handen schudden of omhelzen om je medeleven te betuigen.

Vergeet niet: heeft u (milde) verkoudheidsklachten: niezen, keelpijn, loopneus, lichte hoest of een verhoging tot 38 graden? Blijf thuis. Zo bescherm u uzelf en anderen tegen infectie met het coronavirus.

Meer informatie

Bekijk meer informatie over afstand houden en veelgestelde vragen en antwoorden op www.rijksoverheid.nl.