Bosonderhoud Broekpolder

Wandelend of fietsend door het beboste gedeelte van de Broekpolder? Dan kunt u de komende tijd werkzaamheden voor bosonderhoud tegenkomen. Bomen of takken die door hun slechte conditie een risico vormen, worden zo nodig verwijderd. Maar bosbeheer gaat niet alleen over het verwijderen van gevaarlijke bomen, het gaat juist ook over het bevorderen van een mooi en gezond bos.

Illustrerende foto van bomenZo gaan de beheerders delen van het bos uitdunnen waardoor sterkere bomen ruimte krijgen om uit te groeien tot volwassen exemplaren. “Een grote eik levert meer bladoppervlak dan 20 sprietige berken. Als een bos niet gedund wordt, gaan de bomen met elkaar concurreren voor licht. Ze groeien zo snel mogelijk omhoog, maar blijven daardoor dun. Daardoor kan zo’n bos iets weg hebben van een verzameling tandenstokers. Daarnaast komt er door het dunnen meer licht door het bladerdek, waardoor zaailingen op de grond weer een kans maken. Zo kan het bos zichzelf dus ook beter verjongen”, aldus een van de groenbeheerders. 

De werkzaamheden vinden nu plaats om ervoor te zorgen dat het werk klaar is voordat veel vogels beginnen met het bouwen van nestjes. Maar ook nu al wordt er nauwkeurig gekeken om te voorkomen dat er bomen gesnoeid worden die bewoond zijn door bijvoorbeeld vleermuizen of uilen. 

Ook leuk om te weten: de bosbeheerders laten ook iets moois achter voor de bosbewoners. Veel gekapt hout blijft achter in het bos en zij laten ook van enkele dikkere bomen een deel van de stam staan. Vogels, insecten en andere dieren doen hier hun voordeel mee.