Boomspecialisten neuzen rond in de boomkronen aan het Verploegh-Chasséplein

Kijk daar nou eens: een mannetje in de boom! Nee, niet in de kerstboom, maar in een van de monumentale platanen en vleugelnoten aan het Verploegh-Chasséplein. En bij nader inzien is die meneer niet klein, maar zijn die bomen gewoon echt hele grote jongens. Groot én oud! En net als sommige oudere mensen, kunnen ook zij wel een steuntje gebruiken. Daarom hebben zij deze dagen hoog bezoek: boomspecialisten neuzen rond in de boomkronen. Wat zijn ze daar aan het doen?

Boomspecialisten neuzen rond in de boomkronenDe boomspecialisten snoeien de bomen en kijken naar de ‘boomkroonverankering’ die in verschillende bomen geplaatst is. Deze verankering zorgt er voor dat het gewicht van de takken beter verdeeld wordt zodat de bomenkroon niet overbelast raakt. Maar bomen leven: ze groeien, verouderen, reageren op de wereld om hen heen. En een verankering verandert niet vanzelf mee. Daarom zijn de boomspecialisten nu op ontdekkingstocht in de bomen om te zien of de verankeringen hun werk nog doen. Ook een van de beuken aan de Hogelaan krijgt bezoek van deze boomspecialisten.

Sommige bomen krijgen misschien een nieuwe verankering. Maar het kan ook zijn dat de bomen goed gegroeid zijn en zichzelf versterkt hebben. Dan hebben ze de verankering niet meer nodig. 

Een speciale behandeling dus voor deze fraaie reuzen, zodat zij nog lang deze iconische plek in de Oostwijk blijven omringen.