Biggenproef bomen Bernhardlaan

De wind doet soms denken aan de wolf die in het beroemde sprookje bij de drie biggetjes aan klopte. De wind die blaast maar, die proest maar, en wat niet stevig staat, valt soms zomaar uit elkaar. In de Prins Bernhardlaan betrof dit in september niet een biggenhuisje van stro, maar een – zo op het oog – gezonde stevige boom.

biggenbomenbernhardlaanEvdB

De boom was tijdens de boomveiligheidscontrole in 2019 nog onder de loep genomen, en leek niets te mankeren, net als andere bomen in deze straat. Om nu het zekere voor het onzekere te nemen, heeft de gemeente bij 10 andere bomen in de straat een stabiliteitsproef uit laten voeren. 

Bij die proef is er een kabel door de boomkroon heen gelegd om vervolgens drie maal met een grote lier aan de boom te trekken. Daarbij is gemeten hoe de wortelkluit van de boom reageerde. Op die manier werd de ‘windbelasting’ van flinke stormwind nagebootst en werd de reactie van de boom hierop gemeten. Nu is het even afwachten op de uitslag. We hopen natuurlijk dat het 10 stevige gezonde bomen blijken te zijn, want de bomen zijn een mooie groene bijdrage aan de sfeer van de straat. Als de bomen niet stabiel genoeg zijn, moet er naar een oplossing gezocht worden. De huizen in de Prins Bernardlaan mogen dan niet van stro zijn, maar een vallende boom is gevaarlijker dan een wolf en kan voor flink veel schade zorgen.