Bespaar energie in uw keuken

Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het u eerst veel geld kost. Deuren dicht, korter douchen, lampen uit en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het een heleboel op uw energierekening!

Windmolen Wist u bijvoorbeeld dat ruim 20 procent van uw gasverbruik opgaat aan warm water voor de badkamer en keuken. In de keuken kunt u hierop besparen door de warme kraan minder vaak open te zetten of door bijvoorbeeld een waterbesparend mondstuk op de kraan te zetten. Ook het apparaat waarmee het water verwarmd wordt, maakt groot verschil. Milieu Centraal geeft de volgende vijf handige tips om te besparen op warm water in de keuken. 

  1. Laat de warmwaterkraan niet langer lopen dan nodig is.
  2. Controleer of uw keukenkranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben.
  3. Kies voor een waterkoker in plaats van een kokendwaterkraan.
  4. Heeft u een boiler? Stel de temperatuur dan lager in (niet lager dan 60 graden vanwege het risico van legionella), plaats een tijdklok en zet de boiler uit als u er een paar dagen niet bent. 
  5. Zet uw cv-ketel op de ecostand voor warm water. De ketel gaat het water dan pas verwarmen als u de warme kraan opendraait. Daarmee bespaart u gas.