12,5 jaar over de oudste drempel: liefde overwint alles

Valentijnsdag in het vooruitzicht: Love is in the air! Ja, daar wel… Maar op de grond, onder de drempel, daar huizen heel andere zaken: kwade geesten. Tenminste dat dachten de oude Grieken en Romeinen volgens historici. Daar zou de traditie vandaan komen om na de bruiloft de bruid over de drempel heen te tillen.

In Vlaardingen kunnen pasgetrouwde stellen in het stadhuis nu al 12,5 jaar hun partner na het ja-woord over de oudste drempel van Nederland heen tillen. “Dansjes, gescheurde broeken, hele gezinnen die eroverheen springen, er zijn verhalen te over uit de 12,5 jaar dat de drempel hier nu ligt”, vertelt een van de ambtenaren van de burgerlijke stand.

De drempel kwam aan het licht bij opgravingen in 2005. Toen werden bij De Vergulde hand de resten van boerderijen uit de ijzertijd ontdekt, waaronder dit overblijfsel dat uit ongeveer 300 voor Christus stamt. Hij kreeg een mooi plekje waar de 2300 jaar oude drempel nu zijn 12,5 jarig jubileum viert. 

We hopen dat het symbool staat voor de vele huwelijken die hier gesloten zijn. En dat ook voor al die bruidsparen geldt, wat er op de grond geschreven staat voor de drempel: ‘Amor omnia vincit’, oftewel: Liefde overwint alles. Een motto waarvan het verhaal gaat dat een bruidspaar het ooit zelfs heeft laten tatoeëren voordat ze over de drempel gingen! 
hartjes