Zes Maanden van Groei en Ontwikkeling in Wijk Mrija - Een Verslag van Stichting Inclusia
Van noodopvang naar een levendige wijk: lees hoe Mrija in korte tijd transformeerde tot een 'bijzonder-normale' gemeenschap
Intro
In mei verhuisden de eerste bewoners naar de wijk Mrija. Deze vroege bewoners, veelal alleenstaand, kwamen van de noodopvanglocatie Casa Nova. Het waren tijden van drukte met het regelen van registraties, medische zorg en het leggen van een basis voor een nieuwe gemeenschap. Nu, zes maanden later, zijn alle woningen betrokken en hebben we onze laatste nieuwe buur, en Mrija begint zijn ware vorm aan te nemen als een levendige, bijzonder-normale wijk. Ondertussen wonen er 1024 Oekraïense ontheemden op Mrija, waaronder 4 pasgeboren baby’s.
Gemeenschapsvorming
Kinderen gaan nu naar school en de wijk ziet de opkomst van bewonersinitiatieven, zoals een voetbalvereniging. Dankzij een samenwerking met de lokale voetbalclub DVO, kunnen onze Oekraïense buren elke zaterdag trainen en meedoen aan amateurvoetbalcompetities. De teams variëren in leeftijd van 14 tot 40 jaar, wat de diversiteit en inclusie binnen de gemeenschap onderstreept.
Naast sport, zijn er ook verschillende clubs en activiteiten ontstaan, waaronder een knutselclub, haakclub, schaakclub, dansgroepen en sportactiviteiten in de gymzaal. Deze activiteiten zijn ook goed voor de sociale cohesie binnen de wijk.
Stress door verlies en ontworteling
Het is duidelijk dat Mrija geen gewone wijk is. Bewoners geven aan stress te ervaren door verlies en ontworteling. Ze hebben hun huizen, banen en levens achtergelaten en staan nu voor de uitdagende taak om opnieuw te beginnen. Deze situatie vergt een grotere sociale inzet en zorgvuldige aandacht voor de unieke behoeften van onze bewoners.
Onze focus ligt op het bieden van faciliteiten en ondersteuning, waarbij we de wensen van de bewoners centraal stellen. Dit heeft geleid tot een toename van sociale interacties en een groter gevoel van betrokkenheid. Onze woonbegeleiders leggen een extra nadruk op het bieden van ondersteuning en begrip, gezien de hoge stressfactoren waarmee velen te maken hebben.
Speciale evenementen en vooruitblik
We hebben een kerstdiner georganiseerd in het Geuzencollege voor degenen die geen familie in Nederland hebben. Dit was niet alleen een gelegenheid om samen te komen, maar ook om verbindingen te leggen met de bredere gemeenschap van Vlaardingen. Stagiaires van het Albeda College uit Westwijk hebben hierbij geholpen. Ook was er een delegatie vanuit de ambassade aanwezig.
Terwijl we uitkijken naar 2024, hopen we dat het einde van de oorlog dichtbij is. We blijven vol inzetten op de groei van Mrija, met extra aandacht voor de mentale gezondheid en het sociale welzijn van onze bewoners. We blijven optimistisch en zetten ons volledig in voor het welzijn van iedereen in Mrija.
Stichting Inclusia