Vlaardingen 750

In 2023 viert Vlaardingen 750 jaar stadsrechten. Doe ook mee!

Logo VLD750Het motto van het jubileumjaar is: We gaan Vlaardingen Doen. Ofwel: Samen Dingen Bedenken, Mooie Dingen Maken, Toffe Dingen Beleven, Lekkere Dingen Proeven… en meer! De activiteiten zijn gericht op verleden, heden en toekomst.

De Stichting Vlaardingen 750 heeft een programma in de steigers staan om het 750-jarig jubileum heel 2023 te vieren. Vlaardingse organisaties en inwoners zijn van harte welkom om aan te sluiten bij de grote evenementen of een eigen activiteit te organiseren met hun club, vereniging, wijk of straat. Welke plannen hebben een streepje voor? Dat zijn plannen die de samenwerking tussen Vlaardingse partijen bevorderen, plannen met een duurzaam karakter en plannen die inclusiviteit en diversiteit bevorderen. Hiermee wordt de stad sterker en doen veel mensen mee. Op www.vlaardingen750.nl staat meer info. Wil je op de hoogte blijven? Volg Vlaardingen750 ook op de socials!

Facebook Instagram YouTube

Stadsrechten

Vlaardingen heeft een historie om trots op te zijn. Het is de oudste nederzetting die nu nog bestaat in het Rijnmond-gebied. Op 14 mei 1273 verleende graaf Floris de Vijfde stadsrechten aan de Vlaardingers. In de middeleeuwen hadden edelen nog veel macht, maar nederzettingen werden ook steeds zelfstandiger en als een plaats van de graaf stadsrechten kreeg, betekende dat meer autonomie en vrijheid. De Vlaardingers konden dankzij de stadsrechten tolvrij handeldrijven en kregen een eigen bestuur en rechtspraak.