Guido de Jong

Samen met ontwikkelaars en initiatiefnemers werkt de gemeente Vlaardingen aan de ontwikkeling van de Rivierzone. Vlaardingers vertellen in deze woonverhalen over het wonen en werken in de Rivierzone, de historie ervan en hoe zij kijken naar de toekomst. In deze editie de jongensdroom van Guido de Jong om samen met zijn vrienden zelf Vlaardings bier te maken. Wat als een vaag idee begon is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de Vlaardingse bierbrouwerij Vulcaan. En er staat meer op stapel: durven dromen en doen is het credo.

Verliefd op de KW-haven

De brouwerij is gevestigd in een oud pand aan de Oosthavenkade. Met een team vrijwilligers wordt hard gewerkt aan het opknappen van het monumentale pand. De eerste resultaten mogen er zijn met het brouwlaboratorium, het prachtige ingerichte proeflokaal met bar en een winkelruimte. Nu ook de terrasvergunning binnen is krijgt de bierbrouwerij steeds meer slagkracht.

Vulcaanbrouwerij met terras

Brouwlab

Vulcaan maakt verschillende soorten bier, waaronder Mammoet, Quadrant en Amber. In de brouwketels aan de Oosthavenkade creëert de brouwer met verschillende ingrediënten ambachtelijk bieren met een heel eigen smaak. Het brouwlab ontwikkelt en maakt duizenden liters bier per jaar. De rest van de 400 hectoliter bier, oftewel 40.000 liter, wordt elders geproduceerd en verkocht bij o.a. horeca binnen en buiten Vlaardingen, slijterijen, speciaalzaken, supermarkten hun eigen winkel.

Vrijwilligers

Eind 19e eeuw was in dit monumentale pand brouwerij de gekroonde M gevestigd (1885-1892). Na het faillissement van de brouwer werd het tientallen jaren gebruikt als zoutopslag voor de haring van rederij Van Toor. Voor de vrijwilligers was het een stevige klus om het gebouw te strippen, te reinigen en opnieuw in te richten. Een voor een druppelen op deze vrijdagochtend de vrijwilligers binnen. De een werkt in de winkel, de ander werkt mee aan het restaureren van het pand en een derde helpt de brouwer. Guido: “Je hebt een enthousiast team van vrijwilligers nodig om zo’n droom te kunnen realiseren.”

Erfgoed 

Wat is de volgende stap in de verwezenlijking van hun droom? Guido laat de achterkant van de brouwerij met een verborgen binnenplaats zien met ernaast een oud kantoorgebouw. “Beneden in het pand moet het een levendige en gezellige plek worden met bijvoorbeeld een bakkerij, een bloemenwinkel en een koffiebar. Boven kunnen dan ateliers en kantoorplekken komen. ’s Ochtends kun je hier koffiedrinken, ’s middags is het de plek voor een drankje en hapje en ’s avonds zijn er leuke dingen te doen in een ontspannen sfeer.”

Vulcaanbrouwerij vrijwilligers foto: Tamara Heck

Levendig gebied 

Zijn missie is geslaagd als de historische panden in het gebied behouden zijn, zegt hij. Guido: “Als we dat samen voor elkaar krijgen en ook nog zorgen dat hier een levendig gebied ontstaat, dan is onze droom uitgekomen.”
 

“Je hebt een enthousiast team van vrijwilligers nodig om zo’n droom te kunnen realiseren.”

(foto's: Tamara Heck)