Bewoner aan het Woord: Rémon van den Beemt
Rémon woont met zijn gezin sinds 2006 in de Drevenbuurt. Na een huurflat aan de Zwaluwlaan is zijn woning in de Drevenbuurt zijn eerste koopwoning. Rémon is vanwege zijn expertise op het gebied van netbeheer lid van de klankbordgroep Drevenbuurt Aardgasvrij. De eerste sessie vond hij leuk en Rémon hoopt zo ook echt mee te krijgen hoe het proces loopt en roept buurtbewoners op om zich te laten horen. Betrokkenheid is nodig om als inwoner aan het stuur te blijven.
Wat was je eerste reactie toen je hoorde dat de Drevenbuurt was geselecteerd om als eerste van het aardgas af te gaan?
"Als ik het heel plat verwoord: wat betekent het voor mij? Ik denk dat iedereen dat wel had. Ik denk tegelijkertijd dat het ook voor iedereen wel duidelijk is dat we een transitie tegemoet gaan. Wat ik wel lastig vind is dat momenteel de keuze voor veel alternatieven voor aardgas gestuurd wordt door subsidiekeuzes vanuit het rijk. Sommige warmte-oplossingen zijn nog volop in ontwikkeling omdat ze de afgelopen jaren minder ruimte hebben gekregen. Niet alle puzzelstukjes zijn gelegd en toch moeten we gaan kiezen. Niets doen kan ook niet. Aan de ene kant voelt het soms alsof je als eerste buurt voor sommige oplossingen 1-2 jaar te vroeg bent, aan de andere kant kan je ook niet stilstaan en moet je van start."
Wat is voor jou belangrijk voor de rest van het traject 'Drevenbuurt Aardgasvrij'?
"Ik merk dat er in de Drevenbuurt veel verschillende meningen over het traject zijn. In de buurt wonen mensen die heel enthousiast zijn en die zelf al veel verschillende stappen hebben gezet. Maar er wonen ook mensen die vooral bezorgd zijn over de effecten op woongenot en de kosten. Er zitten in de wijk veel oude mensen voor wie met name de rommel van een verbouwing een zorg is en daar tegenover staat dan weer de nieuwere groep bewoners die vooral bestaat uit gezinnen met jonge kinderen. Verschillende groepen hebben verschillende zorgen.
Wat ik belangrijk vind is dat er uit het onderzoek van Impuls een gedegen overzicht komt van alle alternatieven voor aardgas. Wat betekent elke oplossing voor de bewoners? Als het om de investering gaat, maar ook over de structurele kosten op de langere termijn. Geeft een oplossing veel rommel bij het aansluiten? Wat draagt de gemeente bij? Als de informatie duidelijk is dan kunnen bewoners aan elkaar uitleg geven. Ook de klankbordgroep kan dan bewoners helpen met uitleg. Duidelijke transparante communicatie is het allerbelangrijkste. Dan kan iedereen zelf een goede afweging maken. Ik zie het als de taak van de klankbordgroep om daar terugkoppeling op te geven."
Wil je je medebewoners nog iets meegeven?
Rémon: "Het traject Drevenbuurt Aardgasvrij gaat ons allemaal raken, dus blijf betrokken. Maak gebruik van de mogelijkheden om terug te koppelen. Vul de enquêtes in en kom naar bijeenkomsten. Geef actief feedback. Niet willen en net doen alsof het niet gaat gebeuren helpt niet in het opkomen voor je eigen belangen. Wees kritisch en betrokken. Betrokkenheid is nodig om als inwoner aan het stuur te blijven."