Drevenbuurt aardgasvrij doen we samen

Veel van de warmte die we in huis gebruiken voor verwarming, komt van aardgas. Aardgas is een fossiele brandstof die bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Ook raakt het Nederlands aardgas op. Daarom moeten we in de komende 30 jaar overstappen op andere, duurzame manieren van verwarming. Wij streven ernaar dat de Drevenbuurt uiterlijk in 2032 volledig aardgasvrij is. De manier waarop dit gaat gebeuren ligt nog volledig open. Een aardgasvrije Drevenbuurt maken we met elkaar. Samen schrijven we een plan waarin we onze keuzes vastleggen.

bijeenkomst juni 3  bijeenkomst juni 4  bijeenkomst juni 6  bijeenkomst juni 1

Informatieavonden in maart, april en mei

Om te komen tot dit plan zijn er al diverse informatieavonden georganiseerd voor de bewoners van de Drevenbuurt. Tijdens deze informatieavonden zijn veel verschillende ideeën verzameld om te komen tot een aardgasvrije Drevenbuurt. Impuls Advies, dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling van duurzame warmteoplossingen, doet onderzoek naar al deze warmteoplossingen. Op 29 maart, 5 april, 18 april en 16 mei staan er nieuwe informatieavonden gepland. Tijdens deze informatieavonden leggen we u uit hoe we met elkaar tot een favoriete warmteoplossing gaan komen en leert u alles over  mogelijke warmteoplossingen, van waterstof tot biogas en van warmtepomp tot warmtenetten. Tijdens de laatste informatieavond op 16 mei presenteert Impuls Advies de bevindingen uit haar onderzoek. Pas in de tweede helft van 2023 gaan we samen met u tot een favoriete warmte-oplossing komen. Hieronder kunt u zien wanneer de informatieavonden plaatsvinden en waar ze over gaan.

Woensdag 29 maart

Deze bijeenkomst heeft twee onderwerpen. Eerst wordt het proces uitgelegd om te komen tot een ‘favoriete’ warmteoplossing. Daarna leert u alles over waterstof en groen gas. 
De komende maanden gaan we met elkaar veel leren van de verschillende manieren om de Drevenbuurt duurzaam te verwarmen. Er is nog niks besloten, dit hopen we later dit jaar met de bewoners samen te gaan doen. Hoe we tot deze keuzes willen komen, leggen we uit tijdens deze eerste informatieavond.
Ook gaan we in op twee mogelijke warmteoplossingen: waterstofgas en groen gas. Duurzaam groen gas kan door de bestaande gasleidingen getransporteerd worden. Bovendien kunnen de woningen dan door (aangepaste) Cv-ketels verwarmd blijven. Maar het moet wel ergens vandaan komen. Lukt het om dat voor 2032 gerealiseerd te krijgen? En is dat dan wel betaalbaar genoeg?

Bekijk hier het verslag van de bewonersavond van 29 maart.

Bekijk hier de presentatie van Impuls advies over duurzame gassen.

Woensdag 5 april

Tijdens deze bijeenkomst wordt uitleg gegeven over individuele warmteoplossingen. Dit zijn oplossingen die maar één woning verwarmen. Denk hierbij aan warmtepompen. Als de woning voldoende geïsoleerd is en goede radiatoren heeft, kan de woning door een eigen warmtepomp volledig verwarmd worden. Hoe ingrijpend is het om de woningen hiervoor aan te passen? En wat gaat dat ongeveer kosten? En wat doet dit met het straatbeeld?

Bekijk hier het verslag van de bewonersavond van 5 april.

Bekijk hier de presentatie van Impuls advies over warmtepompen.

Dinsdag 18 april

Op deze avond krijgt u informatie over collectieve warmteoplossingen, zoals een warmtenet. Warmtenetten zijn er in veel soorten en maten. Er zijn bijvoorbeeld warmtenetten op hoge temperatuur waarbij er weinig aanpassingen aan de woningen nodig zijn. Er zijn ook warmtenetten op lage temperatuur die vooral goed werken als we de woningen in de Drevenbuurt goed gaan isoleren. Verder zijn er meerdere manieren om een warmtenet te voeden. Dat kan bijvoorbeeld met de restwarmte uit Rotterdam, maar ook met warmtebronnen die dichter bij de Drevenbuurt liggen, zoals het oppervlaktewater. Wat zijn de voor- en nadelen van al deze warmtenetten? Wat doet dit met de maandelijkse lasten? En hoe werkt de keuzevrijheid bij een collectieve warmteoplossing?

Bekijk hier het verslag van de bewonersavond van 18 april.

Bekijk hier de presentatie van Impuls advies over warmtenetten. 
 

Dinsdag 16 mei

Op 16 mei ronden we het onderzoek van Impuls advies af. Zij presenteren hun bevindingen van alle onderzochte warmteoplossingen en kunnen op basis van de woningbezichtigingen goed aangeven wat dit betekent voor de woningen in de Drevenbuurt. Welke geschikte oplossingen blijven na het onderzoek van Impuls advies over om te kiezen? Wat betekent dit voor bewoners en hoe kunt u een keuze gaan maken? 

Locatie en tijd

  • 18 april: Lentiz | Geuzencollege aan de Willem de Zwijgerlaan 230
  • 16 mei: St.-Jozefmavo aan de Willem de Zwijgerlaan 240

De programma's beginnen om 19.30 uur en eindigen om 21.00 uur. De inloop is vanaf 19.00 uur.  
Het aantal parkeerplaatsen is beperkt, dus kom indien mogelijk met de fiets of te voet.
 

Parta app

Parta is een app en een website die ons op weg helpt om gezamenlijk als bewoners van de Drevenbuurt een keuze te maken voor het alternatief voor aardgas.  Het gaat immers om uw woning. Via Parta berichten wij u met regelmaat over de voortgang, delen we de verslagen van de bewonersavonden en kunt u vragen stellen.

Later dit jaar kunt u via Parta in een bewonerspeiling aangeven welke warmte-oplossing uw voorkeur heeft. Als meer dan 400 huiseigenaren in de Drevenbuurt hebben deelgenomen aan deze bewonerspeiling, dan is deze bewonerspeiling representatief. Dit betekent dat de favoriete collectieve warmte-oplosisng uit deze bewonerspeiling komt te staande in het Wijkuitvoeringsplan voor het aardgasvrij maken van de Drevenbuurt. Daar waar u als bewoners de belangrijkste stem heeft, heeft de gemeenteraad uiteindelijk de laatste stem.

Ook zal straks de optie bestaan om uw voorkeur tijdens de bewonerspeiling aan te geven via een papieren formulier in plaats van via Parta.

Om er zeker van te zijn dat alleen bewoners van de Drevenbuurt toegang tot Parta hebben, ontvangt iedere huiseigenaar in de buurt een adresgebonden inlogcode in een brief die medio april aan bewoners wordt verstuurd.

Klik hier voor een uitgebreider stappenplan voor het downloaden en inloggen via de app of website.

Aanmelden

U kunt zich hier aanmelden voor elk van de vier informatieavonden. 

Inloopmiddagen

Er zijn inloopmiddagen waar bewoners meer informatie kunnen krijgen. Deze vinden plaats op woensdag in de voormalige bouwspeelplaats, Boerderijpad 5, 3137 RR Vlaardingen. Wilt u zich al aanmelden of heeft u een andere opmerking of vraag? Stuur ons een bericht via het online formulier.

Blauwe doosBlauwe doos

Tijdens de eerste bewonersavonden voor het project 'Drevenbuurt Aardgasvrij' is de blauwe doos geïntroduceerd. In de blauwe doos kunt u uw vragen, tips, zorgen of wensen stoppen over het onderwerp. Dit kan nu ook digitaal. Klik op de blauwe doos om naar het digitale formulier te gaan.

Wat hebben we tot nu toe gedaan?

Tijdens de eerste bijeenkomsten op 27 en 28 juni werd informatie gedeeld over wat het betekent dat de Drevenbuurt aardgasvrij wordt. De twee avonden hadden elk hetzelfde programma. De avond werd geopend met een videoboodschap door wethouder Koen Kegel. Het eerste deel van de avond bestond verder uit presentaties van de gemeente, het bewonersinitiatief Duurzaam op Dreef en praktische tips van de WoonWijzerWinkel. In het tweede deel van de avond was er de mogelijkheid rond te lopen langs borden en vragen te stellen over verschillende mogelijke alternatieven voor aardgas (warmte-oplossingen). Ook was er de mogelijkheid om vragen, tips, zorgen en ideeën met de gemeente te delen. De presentaties van die avond kunt u hier terugkijken.
De vervolgsessie op 13 september stond in het teken van een aantal vragen; Wat willen we weten? Welke informatie hebben we al en wat moet er nog worden onderzocht? Hoe gaan we keuzes maken? Wie beslist er wanneer over wat? Nadat wethouder Koen Kegel de aftrap verzorgde, vertelden Bart van de Velde en Louska Lampe namens de gemeente wat het betekent dat de Drevenbuurt als eerste buurt in Vlaardingen aan de slag gaat en wat er in een Wijkuitvoeringsplan moet komen te staan. De zaal ging daarna uiteen in twee groepen. De ene groep ging aan de hand van stellingen aan de slag met het bedenken van een aanpak om tot een Wijkuitvoeringsplan te komen. Het merendeel gaf aan dit graag gezamenlijk met de gemeente op te pakken en te rekenen op een hoge mate van betrokkenheid en zeggenschap vanuit de wijk. De andere groep ging aan de slag met het uiteenzetten van alles wat we nog te weten willen komen. Vragen over de kosten, techniek en het elektriciteitsnet werden opgeschreven. Door al deze vragen te bundelen ontstond er een goed overzicht waar we, samen met externe deskundigen en experts uit de wijk, mee aan de slag kunnen.

Na 13 september hebben bewoners samen met de gemeente hard gewerkt aan het routeplan Drevenbuurt aardgasvrij. Een routeplan is een document voor de gemeenteraad waarin wordt beschreven hoe we iets willen gaan doen. Dit document gaat over het proces, maar nog niet over welke warmte-oplossingen. Hoe gaan we keuzes maken? Organiseren we meer bijeenkomsten? Welke dingen willen we laten onderzoeken? Wat is de rol van bewoners? Wat is de rol van de gemeente? Ook bevat het document een begroting voor dit proces.
23935