Wild van Vlaardingen

Voor natuurliefhebbers is er heel wat moois te zien in onze stad. Onze stadsecoloog neemt u op deze pagina mee naar buiten. Geniet van haar ontmoetingen met dieren en planten én met actieve stadsgenoten die de handen uit de mouwen steken voor een nog groenere stad.

 • Onderzoeker speurt naar egeltjes

  Onze stadsecoloog is zelf wild geworden. Van enthousiaste weliswaar, want we hebben een egelonderzoeker rondlopen in Vlaardingen-Ambacht en op Begraafplaats Emaus. Nog leuker: u kunt zelf ook meedoen aan het onderzoek!

 • Spinnen tellen in de achtertuin

  De Getijgerde Lijmspuiter, Kerkzesoog of Grote Steatoda… Stadsecoloog Melitta is in de ban van de achtpotigen die in deze zomerse week al zo massaal de herfst aankondigen. Komend weekend is de jaarlijkse Nationale spinnentelling. Telt u mee?

 • De tuinhommel steekt zijn tong uit

  Op safari te duur en gevaarlijk? Ga op safari in onze eigen stad. Vlaardingen barst van de stadsnatuur. Stadsecoloog Melitta stelt de Vlaardingse Big5 aan u voor. Deze keer speuren we naar het gezellig gezoem van de tuinhommel.

 • Geen schaapjes, maar vlinders tellen

  Wild van Vlaardingen!

  Op zoek naar een rustgevende bezigheid? Op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 juli is de Tuinvlindertelling. Stadsecoloog ging vooraf alvast op onderzoek uit en kwam een mooie vlinder-in-wording tegen.

 • De grote wolbij: Straaljagerpiloot met wollig nestje

  Wild van Vlaardingen!

  De Grote Wolbij wordt vaak aangezien voor een wesp of een zweefvlieg. Dat is best begrijpelijk, want anders dan zijn familieleden heeft de Grote Wolbij net als een wesp maar een kaal kontje. Bovendien is hij fel zwart-geel gekleurd. De aandacht van stadsecoloog Melitta heeft hij daarmee in ieder geval getrokken!

 • De Hitchcock-experience in onze stadsnatuur

  Een liefhebber van spanning en sensatie? Ook voor een vleugje horror, kun je gewoon terecht in onze stadsnatuur! Stadsecoloog Melitta geeft de nodige survivaltips om ongeschonden door het broedseizoen heen te komen.

 • Big5: De bijenorchis

  Op safari te duur, te vermoeiend en te gevaarlijk? Welnee, niet voor wie op safari gaat in onze eigen stad. Vlaardingen barst van de stadsnatuur. Stadsecoloog Melitta stelt de komende maanden de Vlaardingse Big5 aan u voor. Lekker lezen en daarna naar buiten om deze schoonheden in het wild te spotten! Als eerste zetten we de bijenorchis in het zonnetje, want die staat nú in bloei!

 • Exotisch oranje in ons groen

  Een groenmedewerker van de gemeente liep in het weekend tegen een bijzondere knaloranje verschijning aan en bracht deze onder de aandacht van stadsecoloog Melitta.

 • Onvergetelijk blauw

  Bescheiden staat ze langs slootkanten, in wegbermen en tuinen. Ze heeft geen grote bloemen nodig om op te vallen. Haar helderblauwe bloempjes, haar wondermooie naam. Stadsecoloog Melitta kwam het vergeet-me-nietje tegen aan de Burgemeester Heusenslaan en viel voor haar charmes.

 • Klein hoefblad en de bijna-bij

  Ooh jee! Hebben we daar nu een nudist die wordt bezocht door een blinde bij? En dat zomaar in het park? Ja zeker! En het wordt nog aangemoedigd ook. Laat hen maar lekker, deze naaktbloeier en haar bezoeker. Met haar blote bast in de voorjaarszon lokt het klein hoefblad insecten zodat ze voor nageslacht kan zorgen. Stadsecoloog Melitta vertelt u er meer over.

 • Ontmoet de vroegeling in het voorjaarszonnetje

  Wie niet groot en sterk is en een hekel heeft aan ellebogenwerk, moet een andere strategie kiezen om te overleven. Dat heeft deze kleine eenjarige rakker dus maar mooi gedaan! Zij heet vroegeling en onze stadsecoloog Melitta deelt haar bewondering voor deze schoonheid deze week met u.

 • Verrassing voor de fladderende muggenverdelger

  Vandaag zet stadsecoloog Melitta de vleermuis niet in het zonnetje. Dit zoogdier mijdt namelijk elke vorm van spotlights. Een goede reden dus om het licht juist een beetje te dempen voor deze mysterieuze nachtelijke fladderaars!

 • Het Lenteklokje

  We zien vaak het sneeuwklokje als voorbode van de lente maar dit lenteklokje kan er ook wat van. Door de warme temperaturen van de afgelopen dagen is de opwinding van de lente voelbaar. De ether zindert van vogelgezang en uit de aarde schieten allerlei gewassen op. In ons wijkpark Holy staat een mooie collectie stinzenplanten. Het lenteklokje is er een van.

 • Bij is knotsgek op katjes

  Love is in the air… Of toch zeker voor de vroeg vliegende wilde bijtjes! Ze kunnen de aantrekkingskracht van vooral de mannelijke wilgenkatjes niet weerstaan. Dat is niet zo verwonderlijk want de mannelijke katten (katers?) zijn een bron van koolhydraten in de vorm van stuifmeel.

 • De verborgen wereld van de knotwilg

  Ze staan langs sloten en paden. De jonge takken naar de hemel reikend, de oude stammen soms kromgebogen of gebroken. De Knotwilg werd in het verleden aangeplant vanwege zijn economische waarde. De jonge takken werden gebruikt om manden, of korven te vlechten. Takken die wat ouder waren, en daardoor steviger, deden dienst als hekwerk of bijvoorbeeld bonenstaak.

 • De hazelaar laat zich beminnen door de wind

  Beschenen door het schrale winterzonnetje licht ze op tussen de andere beplanting: Corylus avellana of, in gewoon Nederlands, de hazelaar. Deze prachtig versierde dame is een van de eerste plantensoorten van onze inheemse flora die begint te bloeien. Soms siert ze haar takken al voor de jaarwisseling. Onze stadsecoloog kwam haar tegen in de Ridderstraat.

 • De tulp: van opsmuk in een vaasje tot bijenbite

  Ziet u ook overal in de stad de narcissen al overmoedig blij staan te zijn? Toch is stadsecoloog Melitta deze week in gedachten bij een ander bolletje: de Tulp! Want op 21 januari is de Nationale Tulpendag. Een feestelijke aangelegenheid, maar ook aanleiding om even na te denken over wat u – als u een tuin heeft – bij uzelf in de grond stopt! De ene tulp is de andere immers niet…

 • De kuifeend: van schuwe trekvogel tot stoere standgast

  Het ene eendje is het andere eendje niet. Dit mooie exemplaar is een kuifeend. De Kuifeenden die nu in en om onze stad neerstrijken zijn hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Noord- en Centraal Europa. Er zijn ook kuifeenden die in Vlaardingen broeden, maar die zijn nu aan het overwinteren in Zuid-Frankrijk. En geef ze eens ongelijk: Lekker paraderen aan het Étang de Berre! Dit is een groot binnenmeer net ten Westen van Marseille en vlak bij de Côte d'Azur. Daar krijg je als kuifeend plots de chique naam Fuligule Morillon. Dat is wel een vliegtochtje richting het Zuiden waard.