We planten 1.400 bomen!

Het najaar is het mooiste plantseizoen voor bomen. Dit najaar 2021/2022 planten we ruim 1.400 bomen aan. We grijpen iedere 100e boom aan om enkele bijzonderheden over deze nieuwe groene stadsgenoten met u te delen.

 • Nieuw groen met grijze ogen

  Staat u graag oog in oog met groen in uw stad? Nou, dat komt dan mooi uit! De eerste boom die we dit plantseizoen geplant hebben is namelijk een grauwe abeel. Dat klinkt misschien een beetje saai, maar wacht maar tot deze kleine rakker groot is en u hem in zijn grijze ogen kijkt!

 • Slingers, treurnis en snobisme

  Jongens, heeft u ’t al vernomen? Tieralalalie, tieralalala! Op het Sinterklaasjournaal wordt hard gewerkt aan slingers om het sinterklaashuis te versieren. De boomplantploeg van de gemeente pakt ook uit, maar dan niet met een slinger, maar met een slingerboom; de 100e aanwinst van dit plantseizoen.

 • Nepreus blijkt gespierde fossiel

  Soms wilt u wel eens indruk maken tijdens een spelletje galgje. En als u dan gaat voor het thema bomen, dan is de Metasequoia glyptostroboides misschien wel een leuke suggestie! De Nederlandse naam is watercipres, soms ook nog wel Chinese moerascipres. Dat is gelukkig wat makkelijker uit te spreken en nog altijd vrij moeilijk te raden.

 • Toeterende indianensigaar

  Ik heb een toe- toe- toeter op m’n waterscoo... uhm, boom! Jawel hoor, daar is hij (u vindt hem aan de Mozartlaan): de 300e nieuwe boom van dit plantseizoen. En dat is niets minder dat de Gouden trompetboom (Catalpa bignonioides ‘Aurea’)!

 • In geuren en kleuren genieten

  Is snuffelen aan bomen, iets wat u liever aan uitgelaten hondjes overlaat? U weet niet wat u mist! Nou ja, in ieder geval bij deze nieuwe stadsgenoot: de Amerikaanse amberboom (door ingewijden ook wel Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ genoemd).

 • Een geitenboom met katjes

  Weer een nieuwe boom erbij voor Vlaardingen; de 500e al van dit plantseizoen! En we denken dat deze Salix caprea, oftewel Boswilg, zich hier wel thuis gaat voelen! Wilgen zijn een veel voorkomende bomensoort in Nederland. Niet zo gek, als u bedenkt dat de wetenschappelijke naam ‘dichtbij water’ betekent.

 • Snelle groeier met blauw bloed

  De boomplanters knallen kriskras door Vlaardingen. Boom na boom krijgt een plekje in onze stad. Ze zijn natuurlijk allemaal mooi, maar boom nummer 600 is wel echt een plaatje. Over enkele jaren krijgt deze bijzondere boom in het voorjaar blauwe bloemen. Hij heeft dan ook blauw bloed! We hebben het over de Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa), ook bekend als de Keizersboom. Dat klinkt niet alleen vorstelijk, maar dat is het ook!

 • Grillige suikerbuik

  Het is maar een klein sprongetje: van de oliebol, naar bolacacia, naar de valse acacia! Een tip voor tuinbezitters met groene voornemens: ga (zodra de tuincentra weer open gaan) eens op zoek naar een bolacacia. Deze sierlijke miniboom is eigenlijk geen acacia, maar een valse acacia. Hij helpt u de kleinste tuin nog te vergroenen! In de openbare ruimte gaan we voor zijn grote broer, die heeft het misschien wel hoog in zijn bol (hij kan wel 30 meter hoog worden), maar moet het zonder de koddige bolvorm van zijn kleine broertje doen.

 • Kansrijke pindakaasboom

  Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw en de lente begint al een beetje op te borrelen. Een prachtige dag om uw lunchtrommeltje mee te nemen naar het Oranjepark. U vindt een mooi plekje onder een boom, opent uw lunchtrommeltje en begint aan je volkorenboterham met appelstroop. Maar.. wat is dat nou? Waarom ruikt het zo naar pindakaas? Grote kans dat u dan onder onze nieuwe aanwinst bent gaan zitten: de pindakaasboom (Clerodendrum trichotomum)!

 • Kwaadaardige rendierboom

  Nu al zin in het voorjaar? Lekker een rondje door de wijk wandelen om te genieten van alle fraaie bloesempracht. De roze en witte wolkjes aan de takken verwelkomen de lente. Wie kan daar somber bij blijven? Maar u zou toch gek opkijken als er plotseling een slang tussen de bladeren vandaan glibbert, die u op verleidelijke toon toe lispelt: ‘pssst, kom maar dichterbij en proef eensss van de vruchten van deze verboden boom…’

 • Hollandse linde

  26 januari 2022

  De vlag kan uit, want boom 1000 van dit plantseizoen is met haar jeugdige voetjes in de Vlaardingse grond gezet! Daar kwam geen fanfare aan te pas, onze bomenploeg hield dit feestje helemaal voor zichzelf. Ze kozen voor deze feestelijke gelegenheid een inheemse bomensoort die al eeuwen met Nederland verbonden is: de enige echte Hollandse linde (Tilia x europaea)!