Tegel voor tegel naar een groener Vlaardingen

Toe aan extra lichaamsbeweging? Begin in de tuin! Help de tuin aan minder tegels en meer groen. Zo werkt u niet alleen aan extra spierballen, maar verzamelt u ook punten voor Vlaardingen in het NK-tegelwippen dat van 21 maart tot en met 31 oktober weer plaats vindt.

Een groenere stad is niet alleen een mooi gezicht, maar ook nog eens veel fijner voor vogels en insecten. En als klap op de vuurpijl, zorgen we er zo met meer gras, bloemperken en geveltuinen, voor dat onze stad beter bestand is tegen het veranderende klimaat. 

Aan de slag

Of u nu een tegel de tuin uit werkt en vervangt voor een mooie voorjaarsbloeier, of het hele terras overhoop haalt, meld uw ’gewipte’ tegels aan op nk-tegelwippen.nl. Dan tellen uw punten mee voor de Vlaardingse tegelstand. Wilt u weten hoe u uw tuin kunt vergroenen? Of bent u op zoek naar ideeën om uw gewipte tuintegels creatief her te gebruiken? Neem eens een kijkje op nk-tegelwippen.nl voor inspiratie. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren tot groen paradijsje, maken bovendien kans op een prijs: elke maand wordt door een vakjury een winnaar gekozen! Heeft u geen tuin, maar wilt u wel helpen de stad te vergroenen? Kijk dan eens of een wijkdeal  iets voor u is.

Acties gemeente

Ook de gemeente is de komende tijd bezig met het vervangen van bestrating door groen. In de binnenstad zijn de afgelopen tijd al verschillende fraaie groenperken aangelegd en ook de komende tijd blijven we speuren naar mogelijkheden om onze stad te verfraaien en letterlijk te verlevendigen met meer groen en minder tegels. Dat is niet alleen sfeervoller, maar helpt ook om wateroverlast te voorkomen doordat regenwater beter in de grond weg kan zakken. En in tijden van hitte, biedt groen extra verkoeling.

Vlaardingen doet mee aan het NK Tegelwippen in het kader van het stadsprogramma Groen. Met dit programma draagt de gemeente de komende jaren extra bij aan een groene stad..

Gratis tegels ruilen voor groen op de tegel & schutting ruildag

Uw tuin vergroenen? We maken het inwoners van het eerste kwadrant van de Indische buurt deze nazomer extra gemakkelijk met de tegel & schutting inruildag. U kunt gratis uw tegels en schuttingdelen inleveren. U krijgt er ook nog eens gratis mooie planten voor terug! Wees er snel bij, want op=op!

Meedoen

U kunt meedoen als u woont in het eerste kwadrant Indische Buurt: het gebied tussen de Marathonweg, Bangkasingel en Billitonlaan. Vul het formulier in en kom uw tegels en schuttingdelen ruilen voor plantjes op de volgende data:

  • Zaterdag 23 september en Woensdag 18 oktober van 13.00 uur tot 16.00 uur

De inleverlocatie vindt u beide dagen tegenover de Rehobothkerk.

Gratis begin van nieuwe haag

Bij ieder ingeleverd schuttingdeel krijgt u 5 stuks wortelgoed als begin van een ecologische haag op de afscheiding van uw tuin. In een schutting kunnen dieren niet schuilen, ze kunnen er niet van eten en dieren als egels of kikkertjes kunnen niet meer van tuin naar tuin waggelen om een lekker maaltje slakken bijeen te scharrelen. Het scheelt al als u 1 schuttingdeel vervangt door een haag. Als u uw buren vraagt om ook mee te doen, maakt u van uw straat een paradijs voor dieren als egels! Ook de gemeente haakt aan. Met de actie ‘Vlaardingen Behaagt!’ heeft de gemeente op allerlei locaties in de stad al biodiverse hagen aangeplant. Doet u ook mee?

Gratis groen voor grijs

Ook tegels wippen loont: voor gewipte tegels ontvangt u plantjes. Team Klavertje Vier, stadsecoloog Melitta en stadstuinman Ton zijn beide data aanwezig om u te helpen met gratis groenadvies. Welke planten kiest u voor in de volle zon of juist voor dat ene natte hoekje in de schaduw? Met welke planten maakt u insecten blij? Ze vertellen u er graag alles over.

NK Tegelwippen

Ruilt u tegels in voor groen? Meld ze ook aan op www.nk-tegelwippen.nl. Dan tellen ze mee voor de Vlaardingse score.

Nog vragen? U kunt ze aan ons stellen via het contactformulier!

Dit initiatief maakt deel uit van Stadsprogramma Groen. Meer groen zorgt er voor dat het water beter de grond in zakt waardoor er bij hevige buien minder snel wateroverlast ontstaat. Op hete zomerdagen geeft groen bovendien verkoeling. Daarnaast maakt u van uw tuintje zo een paradijsje voor bijen, vlinders, egels, vogels en andere dieren. Oh… en voor uzelf natuurlijk!