Tijdelijk Noodfonds Energie

Tijdelijk Noodfonds Energie biedt steun aan kwetsbare huishoudens. Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen vanaf 7 februari 2023 terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Als u behoort tot de groep kwetsbare huishoudens kunt u de steun van het Noodfonds aanvragen voor deze hele periode.

Wie kan steun aanvragen bij het Noodfonds Energie?

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds: 

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980 (alleenstaand) of € 3.794 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld. 
  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen. 

Hoeveel steun krijgt een huishouden uit het Noodfonds?

Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden. De steun uit het Noodfonds is als volgt:  
Noodfonds tabel

Hoe steun uit het Noodfonds aanvragen?

Op www.noodfondsenergie.nl kunt u lezen hoe u steun uit het Noodfonds kunt aanvragen.

Achtergrond

Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. Ook Shell Energy, BudgetThuis, ENGIE, Pure Energie en Clean Energy hebben een bijdrage aan het fonds gedaan. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds met een subsidie van maximaal € 50 miljoen. De hoogte van de subsidie is gelijk aan het geld dat de energieleveranciers en andere bedrijven in het Noodfonds stoppen. Op dit moment hebben bedrijven en de overheid ieder € 24,5 miljoen in het Noodfonds gestopt. Het Noodfonds beschikt nu over € 49 miljoen.