Transitievisie warmte: Werken aan warmte voor de toekomst
Op frisse dagen met een warme kop thee in een heerlijk verwarmd huis. Je staat er niet altijd bij stil, maar warmte is een belangrijk onderdeel van plezierig wonen.
Veel van de warmte die we in huis gebruiken voor de verwarming en om te koken, komt van aardgas. Dat moet de komende 30 jaar veranderen. Het Nederlands aardgas raakt op en het klimaat verwarmt. Nederland moet daarom over naar meer duurzame warmte. Bovendien moet er werk gemaakt worden van beter isoleren zodat er ook minder warmte nodig is.
Vastgesteld
De gemeenteraad heeft op 16 december de Transitievisie Warmte vastgesteld. In dat plan staat globaal beschreven hoe we stap voor stap toewerken naar dat einddoel. Het plan is gemaakt samen met belangrijke betrokken partijen (de woningcorporaties, Stedin en het Vlaardings energiecollectief).
Startbuurten
Een van de meest concrete afspraken in het plan is dat we in drie buurten samen met bewoners gaan onderzoeken hoe we de warmtetransitie voor hun kunnen aanpakken: de Drevenbuurt, de Hoofdstedenbuurt en nog een buurt die later uitgekozen gaat worden. Moet er bij iedere woning een elektrische warmtepomp komen? Kunnen woningen aangesloten worden op een warmtenet? Dat zijn geen besluiten die de gemeente in haar eentje kan nemen. Alle bewoners in de startbuurten worden uitgenodigd om mee te praten, en ook partijen als een woningbouwcorporatie of energieleverancier moeten een belangrijke bijdrage leveren aan het maken van een concreet plan voor deze overstap.
Energie besparen
Naast de drie startbuurten gaan we in heel Vlaardingen werken aan zuinig omgaan met aardgas en andere energiebronnen. Door de gestegen energieprijzen draagt dat ook nog extra bij aan het tegengaan van energiearmoede.
De Transitievisie Warmte gaat dus vooral nog over grote lijnen. Veel bewoners zullen vooral willen weten: ‘Wat betekent aardgasvrij wonen voor mij; mijn energierekening nog betalen? Mijn verwarmingsketel is aan vervanging toe, kan ik nog wel een gewone nieuwe ketel kopen?’ In de veel gestelde vragen op deze site geven we antwoord op enkele van deze vragen. Heb je andere vragen? Stel die gerust via www.vlaardingen.nl/contactformulier of bellen met (010) 248 4000.